Mindfulness ADHD

Mindfulnesstraining voor volwassenen met ADHD

De behandeling van volwassenen met ADHD bestaat vaak uit medicatie. Voor een deel van hen zorgt de medicatie voor verbetering van concentratie, en het minderen van onrust en impulsiviteit. Maar heel wat volwassenen zijn niet voldoende geholpen met medicatie of hebben veel last van de bijwerkingen. Anderen maken een bewuste keuze om geen medicatie te gebruiken. Daarom wordt er ook gezocht naar andere manieren om met ADHD symptomen om te gaan. Eén van die manieren is mindfulnesstraining.

In een mindfulnesstraining leer je aan de hand van diverse meditatie oefeningen om je meer bewust te zijn van wat zich afspeelt op dit moment. Dat zorgt ervoor dat je meer zicht krijgt op de patronen waar je in vast loopt en je krijgt ook een andere manier aangereikt om daar mee om te gaan. Dit proces helpt in het omgaan met je ADHD symptomen en in het milder zijn naar jezelf.

Het programma van de mindfulnesstraining dat we gebruiken in de praktijk werd ontwikkeld aan de Radbouduniversiteit van Nijmegen. Zij hebben een mindfulnesstraining ontwikkeld die werd aangepast voor volwassenen met ADHD: er is aandacht voor psycho-educatie rond ADHD symptomen, het inplannen van de oefeningen en ook de meditatie oefeningen zijn afgestemd op de problematiek van ADHD.

De training bestaat uit 8 sessies van 1,5 uur en wordt gegeven door psychologe Sheena Van Namen en psychiater dr. Steven Stes.

Tijdens de sessie doen we meditatie oefeningen, zowel liggende, zittende als bewegingsoefeningen. Het is gedurende de training van belang om thuis dagelijks 20 tot 30 minuten te oefenen. U krijgt hiervoor geluidsopnames en kan een werkboekje aankopen (10€).

Data

Een volgende training gaat door op

Vrijdag ochtend van 10u00 tot 11u30, op

24 november 2023

1, 8, 15 en 22 december 2023

en 12, 19 en 26 januari 2024.


Kosten

De groepstherapie bestaat uit 8 sessies, en is één geheel. De kandidaat deelnemer engageert zich om alle sessies te volgen.

Deze groepstherapie is een aanbod van eerstelijns psychologische zorg binnen de zogenaamde RIZIV-conventie. De eigen bijdrage voor deelname bedraagt thans 20 euro in totaal. Of u in aanmerking komt voor deze terugbetaalde psychologische zorg wordt bekeken bij aanmelding.

De mindfulnesstraining starten we enkel op voorwaarde dat er 8 mensen deelnemen.

Aanmelden

Als u wil deelnemen aan de groepstherapie voor volwassenen met ADHD dan kan u zich per mail aanmelden bij Sheena Van Namen voor een intake.

 

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close